Andre Matos – Time to be Free (Greece)


Κείμενο: Μάνος Πατεράκης
 
Ένας από τους αδιαμφισβήτητα καλύτερους τραγουδιστές που έχει αναδείξει η power metal σκηνή, οι ψιλές νότες του οποίου έχουν στοιχειώσει πλήθος κόσμου, δημιουργώντας φανατικούς υποστηρικτές αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κάνει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Ο τίτλος του τα λέει όλα, “Time To Be Free”, αν και έχει διττή σημασία αφού σχετίζεται και με το concept.

Ο Andre Matos δε χρειάζεται να συστηθεί σε κανέναν. Ήδη από τους VIPER στα τέλη των 80’s είχε δείξει την αξία του. Στη συνέχεια με τους ANGRA ήταν ο κύριος συνθέτης ενός δίσκου ορόσημου για το σκληρό ήχο, το ανεπανάληπτο “Holy Land”. Και ο Βραζιλιάνος είχε βρει τον ήχο του… Σαν να μην έφτανε αυτό, μετά τη διχοτόμηση των ANGRA, όταν έφτιαξε τους SHAMAN ήταν ο μόνος που κατάφερε ποτέ να πλησιάσει έστω και λίγο το “Holy Land” με το ντεμπούτο της μπάντας του, το “Ritual”. Παρόλα αυτά, το 2006, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του “Reason” γίναμε θεατές στο ίδιο έργο, καθώς ο Matos αποχώρησε από την μπάντα, παίρνοντας μαζί του και τα αδέρφια Hugo και Luis Mariutti. Οι τρεις τους σε συνεργασία με το πρώιμο μέλος των ANGRA Andre Hernandez και τους Fabio Ribeiro στα πλήκτρα και τον 16χρονο (!) Eloy Casagrande στα τύμπανα αποτελούν πλέον το προσωπικό σχήμα του Andre Matos, ο οποίος μέσα από χίλια κύματα και δυσκολίες αποφάσισε να αφήσει πίσω του κάθε τροχοπέδη του παρελθόντος και να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά του.

Όταν κάποιος ελευθερώνεται δημιουργικά, το πιο προφανές που περιμένει κανείς είναι να ξεφύγει από τα τετριμμένα, να κοιτάξει μπροστά, να αφεθεί σε καινοτομίες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσει. Μολαταύτα, ο μεγάλος Βραζιλιάνος μας ντριμπλάρει έντεχνα και μας προσφέρει έναν power metal δυναμίτη. Κάτι όχι απρόσμενο, καθώς στην παραγωγή βρίσκονται δύο αυθεντίες που ακούν στα ονόματα Roy Z και Sascha Paeth.

Ο ήχος δεν είναι συνέχεια του “Reason” που ξένισε πολλούς οπαδούς του Βραζιλιάνου, αλλά επιστροφή στον ήχο που τον ανέδειξε (…ή επιστροφή στον “ήχο” που ανέδειξε ο ίδιος). Μόνο που αυτός ο δίσκος είναι ένα κλικ «πιο power» και έχει ένα κλικ λιγότερα prog-ethnic περάσματα. Μετά από μερικές ακροάσεις του δίσκου είναι πολλά τα ρεφραίν που σου καρφώνονται στο νου, με πρώτο και καλύτερο το ξεσηκωτικό “How Long (Unleashed Away)”. Πολλά σημεία ίσως να φέρουν στο μυαλό στιγμές από την πολύχρονη καριέρα του Matos, μα αυτό είναι το τελευταίο που θα μας πειράξει. Όταν ακούς τόσο καλοδουλεμένο power metal από έναν καλλιτέχνη που δείχνει ότι η έμπνευση δε λέει να τον εγκαταλείψει, δεν μπορείς παρά να τον παραδεχτείς.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για το ομώνυμο, μεγαλεπήβολο τραγούδι “Time To Be Free” (…θα το λέγαμε επικό αλλά δε μιλάει για Βίκινγκς!!!), για τη διασκευή του “Separate Ways” των JOURNEY που υπάρχει στην περιορισμένη έκδοση και για το “A New Moonlight”. Συγκεκριμένα για το τελευταίο, αποτελεί μεταλλική εκδοχή του “Moonlight Sonata” του Beethoven και αποτελεί την πιο ξεχωριστή στιγμή του δίσκου, αφού ο Andre Matos κατάφερε να γεμίσει τη μελαγχολία του κομματιού με άπλετο συναίσθημα, έχοντας ως εργαλείο την χαρακτηριστική χροιά της φωνής του.

Ναι, ο δίσκος υπερέβη των προσδοκιών. Δεν είναι “Holy Land” και όντως έχει μερικές επαναλήψεις με 2-3 όμορφα αλλά ίσως αχρείαστα τραγούδια. Παρόλα αυτά, ας πούμε ένα ευχαριστώ στον Βραζιλιάνο γιατί ο ήχος, που εκπροσωπεί, του χρωστάει πολλά, καθώς ήταν και παραμένει ένας εξ’ αυτών που τον έχουν κρατήσει στο προσκήνιο μέχρι σήμερα. Συν τοις άλλοις εξακολουθεί να μας προσφέρει φοβερές κυκλοφορίες. Ευχαριστούμε…

 
8
 

About Janus

Janus Aureus is my recently-inaugurated personal blog (written in portuguese, but with some texts in english as well). Fiore Rouge is my old (but still very active - in fact, more than Janus :P) blog (I started it back in 2005). Mentalize is a fan-made website (since 2005). if you wish to contact me for any reason, visit my blog and leave a comment OR see email above (top left) - no, my name's not Andre - actually, I'm not even a guy! LOL Long story... O Janus Aureus é meu blog pessoal - escrito em português - ainda sem muito conteúdo, pois foi começado no final de dezembro de 2011. Já o Mentalize foi aberto em 2005 e está escrito em várias línguas *rs* Privilegio o uso do inglês ali porque o pessoal estrangeiro não tem muitas informações sobre o AM. Quem quiser entrar em contato comigo por qualquer motivo, deixe um comentário nos meus blogs ou use o email que está aí em cima à esquerda (e não, eu não sou o Andre - aliás, sou mulher!).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s