“Kritika: magyar néven bírálat, valamely művészi alkotás (könyv, festmény, szobor, zenemű) tulajdonságainak, kiválóságainak és hibáinak megállapítása.”


ANDRÉ MATOS: TIME TO BE FREE
SPV

megjelenés:
2007
pontszám:
8/10
 

Íme a családfa másik vadhajtása: André Matos nemcsak hogy elhozta magával a Sha(a)manból a gitáros-basszer Mariutti fivéreket, de fő szerzőtársnak, partnernek az Angra legelső gitárosát, André Hernandest nyerte meg. Sőt, a Matos Band tagja a korábbi Angra-Sha(a)man koncertbillentyűs, Fabio Ribeiro is – ez ám a belterjesség! És hogy még meglepőbb adalék is legyen: Eloy Casalgrande dobos mindössze 16 éves. Nos, annak alapján, amit ezen a lemezen összeüt, igen komoly jövő vár rá, főleg, ha mindezt élőben is tudja hozni.
A producerek sem akárkik: nemcsak a megszokott partner, Sascha Paeth (aki tulajdonképpen az Angra felfedezője, „megcsinálója” volt és velük kezdett a szimfonikus hangzásokkal babrálni), de Roy Z is ott sertepertélt a stúdióban felvétel közben – éppen ezért egy nagyon kellemes, „se-nem-túl-paeth-es-se-nem-túl-royz-s” hangzást sikerült összerakni.

Ott van persze minden, ami a klasszikus Angrában jellegzetes volt, mondhatni, semmi igazán újat nem hallunk, nagyjából csak azokat az összetevőket, ami miatt megszerettük Andrét és eredeti bandáját. Ugyanakkor ezt az anyagot sem érzem annyira erősnek, mint a mostani, Edu Falaschival kiálló és immár három kiváló albumot készített Angrát. Rengeteg apró finomság bujkál a dalokban, a hangszerelés pazar, Matos fantasztikusan énekel (nem is valószínű, hogy tudna másképp), mégsem szaggatja le a fejemet egyik dal sem. Persze lehet, pont a besúlyosodás nem jött be annyira Andrénak a 2005-ös Shaaman albumon és talán pont efféle zenei differenciák vezethettek az Angra szétszakadásához is anno.

Akárhogy is, az ember óhatatlanul is hasonlítgatni kénytelen és jelen pillanatban nekem az Aurora Consurgens, a Temple Of Shadows és a Rebirth (de az anyabanda korábbi, még Matos-fémjelezte munkái is) sokkal többet mondanak, mint ez az amúgy teljesen okésan sikerült 11 nóta. A lágyabb vizekre evező, szintén Matos-Paeth projekt, a Virgo is jobban tetszett különlegessége miatt – talán épp emiatt érzem úgy, hogy a Time To Be Free egy kissé kiszámíthatóra sikeredett. Jól eltalálták persze a nótákat (a címadó pl. kiváló, a New Moonlight meg egyenesen zseniális), elképzelhető, attól sokalltam kicsit be, hogy egyszerre három ugyanolyan zenei világú lemezzel árasztott el a brazil gépsor. Mindenesetre jobb, mint a friss Shaman, ezt bizton állíthatom – elvégre az a zenekar is úgy indult, mint André bandája… .

source: http://www.shockmagazin.hu/magyar/index_m.html

Advertisements

About Janus

Janus Aureus is my recently-inaugurated personal blog (written in portuguese, but with some texts in english as well). Fiore Rouge is my old (but still very active - in fact, more than Janus :P) blog (I started it back in 2005). Mentalize is a fan-made website (since 2005). if you wish to contact me for any reason, visit my blog and leave a comment OR see email above (top left) - no, my name's not Andre - actually, I'm not even a guy! LOL Long story... O Janus Aureus é meu blog pessoal - escrito em português - ainda sem muito conteúdo, pois foi começado no final de dezembro de 2011. Já o Mentalize foi aberto em 2005 e está escrito em várias línguas *rs* Privilegio o uso do inglês ali porque o pessoal estrangeiro não tem muitas informações sobre o AM. Quem quiser entrar em contato comigo por qualquer motivo, deixe um comentário nos meus blogs ou use o email que está aí em cima à esquerda (e não, eu não sou o Andre - aliás, sou mulher!).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s