Shaman – Ritual


Κείμενο: : Παναγιώτης Κουρούπης

‘Οταν ο Ozzy ξεκίνησε τη solo καριέρα του, συγκρίθηκε με τους Black Sabbath. ‘Οταν ο Kai Hansen έφυγε από τους Helloween, η σύγκριση με τους Gamma Ray ήταν αναμενόμενη. Τα παραδείγματα είναι μπόλικα και αρκετά φρέσκα λόγω της «μόδας» των αποχωρήσεων, επανασυνδέσεων κλπ. Έτσι και τώρα δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε κάποιες συγκρίσεις του νέου συγκροτήματος των André Matos (φωνητικά), Luis Mariutti (μπάσο) και Ricardo Confessori (drums), με το όνομα Shaman, με το προηγούμενο συγκρότημά τους, τους Angra. Αυτό συμβαίνει διότι όχι μόνο οι τρεις μουσικοί ανδρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναγνωρίστηκαν μέσα στους Angra, αλλά επειδή ακολουθούν και τα ίδια μουσικά μονοπάτια με το προηγούμενο συγκρότημα τους.

Οι τρεις προαναφερθέντες, λοιπόν, πρώην μέλη των Angra, μαζί με τoν αδερφό του Luis Mariutti, Hugo, δημιούργησαν τους Shaman και κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους “Ritual”. Η παραγωγή του δίσκου έγινε στο Gate Studio στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας από τον Sascha Paeth με τη βοήθεια του συγκροτήματος.

Όπως είπαμε, μουσικά οι Shaman ακολουθούν τα μονοπάτια που είχαν χαράξει στους Angra. Μας προσφέρουν μια μίξη heavy/prog/power με πολλά σημεία από κλασσική μουσική και folk στοιχεία από παραδοσιακή μουσική της Λατινικής Αμερικής. Όπως περίπου έκαναν και οι Angra στο “Holy Land”. Το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για το “Ritual” είναι ότι οι Shaman καταφέρνουν και συνδυάζουν όλα αυτά τα στοιχεία βγάζοντας ένα αξιπρόσεκτο αποτέλεσμα χωρίς να κουράζουν το αυτί του ακροατή. Χρησιμοποιώντας από βιολιά μέχρι και σκωτσέζικες γκάιντες, όλα βρίσκονται σε μια αρμονία και συμμετέχουν στον δίσκο με μέτρο, χωρίς να ξεφεύγουν από τα όρια που πρέπει να θέσεις για να συνδυάσεις όλα αυτά. Και από μελωδίες άλλο τίποτα. Το “Ritual” είναι γεμάτο από καλό μελωδικό metal με πολλά riffs διαφόρων ταχυτήτων, που σε πολλά σημεία βγάζουν φωτιές.

Οι επιδόσεις των Matos, L. Mariutti και Confessori δε χρειάζονται ιδιαίτερες αναφορές. Όλοι τους γνωρίζουμε από τη θητεία τους στους Angra και δόξα τω Θεώ, συνεχίζουν με βάση το καλό παρελθόν τους. Για τον Hugo Mariutti θα λέγαμε ότι είναι ένας πολύ καλός κιθαρίστας και δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα από τους δυο κιθαρίστες των Angra μαζί. Στα σημεία που πρέπει να πρωταγωνιστήσει η κιθάρα του, είτε σε solo είτε σε riff για κουπλέ, πραγματικά ο κύριος Mariutti αποδεικνύει ότι δεν είναι ένας κιθαρίστας μόνο για να σημπληρώνει τους άλλους τρεις, αλλά ένας κιθαρίστας με προσωπικότητα. Επίσης, ο André Matos τραγουδάει λίγο διαφορετικά απ’ότι τον είχαμε συνηθίσει. Σκληραίνει λίγο τη φωνή του βοηθώντας στο να έχει το album μια πιο ευθεία και επιθετική αίσθηση.

Η μουσική των Shaman έχει γραφτεί από όλα τα μέλη τους συγκροτήματος και οι στίχοι ανήκουν στον André Matos. Tο “Ritual” είναι ένας δίσκος με πανέμορφες συνθέσεις, αρκετές ταχύτητες, riffs που μερικές φορές σκοτώνουν, πιασάρικες μελωδίες, με folk και κλασσικά σημεία που γοητεύουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει την ποιότητα, το κύρος και την αξία του “Holy Land”. Αν ανήκε ιστορικά αυτός ο δίσκος στους Angra, θα μπορούσαμε να τον τοποθετήσουμε ανάμεσα στο “Angels Cry” και στο “Holy Land”. Ετσι κάπως θα βλέπαμε μια πιο αναλυτική πρόοδο στη μουσική των Angra μέχρι εκείνο το σημείο. Βέβαια, καλό θα ήταν να δούμε από έδώ και στο εξής τους Shaman ως ένα ανεξάρτητο συγκρότημα με τη δική του μουσική ταυτότητα, αλλά όπως είπαμε αυτό τουλάχιστον για τώρα που το συγκρότημα είναι στα σκαριά του, είναι αναπόφευκτο. Γεγονός πάντως είναι ότι οι Shaman στο ντεμπούτο τους εντυπωσιάζουν και βάζουν γερά θεμέλια για μια επιτυχημένη μελλοντική πορεία.

8

 

http://www.avopolis.gr/metal/reviews/default.asp?ID=40

Advertisements

About Janus

Janus Aureus is my recently-inaugurated personal blog (written in portuguese, but with some texts in english as well). Fiore Rouge is my old (but still very active - in fact, more than Janus :P) blog (I started it back in 2005). Mentalize is a fan-made website (since 2005). if you wish to contact me for any reason, visit my blog and leave a comment OR see email above (top left) - no, my name's not Andre - actually, I'm not even a guy! LOL Long story... O Janus Aureus é meu blog pessoal - escrito em português - ainda sem muito conteúdo, pois foi começado no final de dezembro de 2011. Já o Mentalize foi aberto em 2005 e está escrito em várias línguas *rs* Privilegio o uso do inglês ali porque o pessoal estrangeiro não tem muitas informações sobre o AM. Quem quiser entrar em contato comigo por qualquer motivo, deixe um comentário nos meus blogs ou use o email que está aí em cima à esquerda (e não, eu não sou o Andre - aliás, sou mulher!).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s